Krémová polévka z červené řepy a česneku
Ingredience:
- 7 stroužků česneku
- 2 uvařené červené řepy
- 1 cibule
- 1 uvařená brambora
- kostka zeleninového bujónu
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 600 ml vody
- 60 g veganské zakysané smetany
- sůl dle chuti
Postup: Oloupejte 7 stroužků česneku a spolu s cibulí nakrájenou na čtvrtky smíchejte v misce s olejem a špetkou soli. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 200 °C asi 10–15 minut. Mezitím si nakrájejte předvařenou zeleninu. Upečený česnek a cibuli vložte do rozehřátého hrnce, rozdrobte k nim bujón a zamíchejte.
Zhruba po půl minutě přidejte zeleninu, osolte, promíchejte a nechejte ještě chvíli propojit chutě. Pak přidejte vodu, vařte asi 5 minut. Poté vše rozmixujte a vmíchejte zakysanou smetanu. Dle chuti osolte, můžete dochutit umeoctem či citrónovou šťávou. Podávejte ozdobené praženými dýňovými semínky, lístky čerstvé máty a zakysanou smetanou.
Pozn.: Množství vody se může lišit podle velikosti použitých surovin. Upravte dle sebe, aby polévka nebyla příliš hustá nebo naopak řídká.