Krémová polévka z červené řepy a česneku

Ingredience:

  • 7 stroužků česneku

  • 2 uvařené červené řepy

  • 1 cibule
  • 
1 uvařená brambora
  • 
kostka zeleninového bujónu

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 
600 ml vody

  • 60 g veganské zakysané smetany
  • 
sůl dle chuti

Postup: Oloupejte 7 stroužků česneku a spolu s cibulí nakrájenou na čtvrtky smíchejte v misce s olejem a špetkou soli. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte na 200 °C asi 10–15 minut. Mezitím si nakrájejte předvařenou zeleninu. Upečený česnek a cibuli vložte do rozehřátého hrnce, rozdrobte k nim bujón a zamíchejte.

Zhruba po půl minutě přidejte zeleninu, osolte, promíchejte a nechejte ještě chvíli propojit chutě. Pak přidejte vodu, vařte asi 5 minut. Poté vše rozmixujte a vmíchejte zakysanou smetanu. Dle chuti osolte, můžete dochutit umeoctem či citrónovou šťávou. Podávejte ozdobené praženými dýňovými semínky, lístky čerstvé máty a zakysanou smetanou.

Pozn.: Množství vody se může lišit podle velikosti použitých surovin. Upravte dle sebe, aby polévka nebyla příliš hustá nebo naopak řídká.