Rychlé indické kari

Ingredience:

  • 2 lžíce rostlinného oleje

  • 200 g uzeného tofu
  • 1 cibule 
  • 
1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru

  • 2 lžíce směsi koření garam masala nebo tikka masala

  • ½ lžičky soli
  • 
1 velké rajče nakrájené na kostičky
  • 
¾ šálku (180 ml) smetany na vaření
  • 
½ šálku (120 ml) jogurtu
  • 
¼ šálku (32 g) nasekaných kešu oříšků
  • 
2 lžíce rajčatového protlaku
  • 
čerstvá limetka

Postup: Tofu nakrájejte na přibližně dvou centimetrové kousky. Hoďte na pánev s trochou oleje a opékejte z každé strany do zlatova. Hotové tofu odložte stranou. Nyní orestujte na troše oleje na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přidejte nastrouhaný zázvor a restujte další dvě minuty. Okořeňte, osolte a dochuťte chilli kořením. Opékejte půl minuty. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a pak přidejte ještě nakrájené rajče, smetanu na vaření, jogurt a kešu. Vařte asi deset minut. Omáčku rozmixujte nebo nechejte, jak je. Nakonec přimíchejte hotové tofu, zamíchejte a podávejte s rýží Basmati v dřevěné misce. Vršek ozdobte čerstvým koriandrem, nasekanými kešu oříšky, chilli papričkou a limetkou.

Náš tip: Chcete-li si připravit veganskou variantu, použijte rostlinnou smetanu na vaření a bílý rostlinný jogurt. Poměr zůstává stejný.