Jaro ve znamení zdravé a štíhlé postavy – díl 2.

Přivítejte jaro v plné kondici! Abyste se dostali do skvělé formy, nepotřebujete k tomu žádné přísné diety ani trávit každý den několik hodin v posilovně. Začněte jíst kvalitní potraviny a zařaďte do svého života přirozený pohyb jako je svižná chůze.

Jde to i bez počítání kalorií

Nebudeme se pouštět do žádných složitostí a rozepisovat se o tom, co máte, či nemáte jíst. Dáme vám pouze obecnou a jednoduchou radu, která zní: "JEZTE PŘIROZENÉ POTRAVINY." Co si pod tím představit? Dávejte přednost základním potravinám, vyhýbejte se těm vysoce průmyslově zpracovaným a postavte svůj jídelníček na všech skupinách potravin. Jedině tak bude váš jídelníček vyvážený a dlouhodobě udržitelný. Na drastické diety zapomeňte.

Co obsahuje vyvážený jídelníček? Musí obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky – žádnou ze skupin potravin není nutné vynechat, přestože to některé diety doporučují.

Nepodceňujte vlákninu! Pomůže vám zhubnout

Vláknina je vůbec tím nejlepším pomocníkem při hubnutí, protože je sytá a zároveň má nízký obsah kalorií. Kromě toho slouží jako ochrana před civilizačními chorobami, pomáhá při léčbě zácpy i zánětu střevní výchlipky. V čem vlákninu najdete? Bohatým zdrojem vlákniny jsou luštěniny, celozrnné ovesné vločky a pečivo, čerstvé i sušené ovoce, zelenina, různé druhy semínek a oříšků, dále třeba pohanka, cizrna a hnědá rýže.

Kokosová miska plná vitamínů a vlákniny

Podle obecných doporučení by starší děti a dospělí měli přijmout přibližně 20–35 gramů vlákniny za den. Abychom vám příjem vlákniny usnadnili, máme pro vás výborný recept, který je nejen plný vlákniny, ale i vitamínů a minerálních látek.

Toto jídlo připomíná rozmotané sushi. Tušíte, o jaký pokrm se jedná? Poke bowl! Havajský pokrm, který má tradici na Havaji, ale tam se dostal v době kolonizace z Japonska. V Japonsku je tento pokrm známý pod názvem chirashi.

miska-vlakniny

Ingredience:

  • 1 šálek sushi rýže
  • 1/2 avokáda
  • 1/2 okurky
  • hrstka hrášku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžíce umeocta
  • sůl dle chuti
  • klíčky dle chuti (slunečnice, ředkev, mungo)

Postup: Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu. Po uvaření ji ochuťte sójovou omáčkou a umeoctem. Okurku a avokádo nakrájejte na tenké plátky. Okurku zatočte do sebe. Další část okurky nastrouhejte à la špagety. Přidejte hrášek. Vše naaranžujte do kokosové misky a dozdobte pomocí klíčků. K dozdobení můžete použit i černá sezamová semínka.

Náš tip: Chybí vám v poke bowl zdroj bílkovin? Připravte si k němu tofu. K přípravě použijte bílé tofu, které nejprve sceďte. Pak ho uprostřed podélně rozřízněte a ještě z něj vytáhněte případnou vlhkost pomocí papírové utěrky. Poté si připravte marinádu na tofu. Smíchejte sójovou omáčku tamari, rýžový ocet, kořenící pastu sambal, sezamový olej, nastrouhaný česnek a zázvor.

Do připravené marinády přidejte nakrájené tofu a nakrájenou cibuli. Jemně promíchejte, aby se kousky obalily a nechejte cca 10 minut ztuhnout, jednou nebo dvakrát promíchejte. Tofu můžete přidat do poke bowl syrové (pouze obalené v marinádě), případně ho můžete zlehka osmažit.

 

Autor: Linda Tomsa Kalašová