Veganská dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:


  • 300 g hlívy ústřičné
  • 
2 lžíce rostlinného oleje

  • 1 menší cibule

  • 2 stroužky česneku
  • 
1 lžíce mleté sladké papriky
  • 
1 kostka zeleninového bujónu

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 litr horké vody

  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 
1–2 lžíce citrónové šťávy
  • 
sůl a pepř dle chuti

  • 1 snítka čerstvé majoránky

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po 3 minutách přidejte rozmačkaný česnek, restujte další minutu. Přidejte na nudličky nakrájenou hlívu (tužší části hlívy odstraňte nebo nakrájejte na menší kousky). Zasypejte mletou paprikou, rozdrobeným bujónem, solí, promíchejte a lehce restujte – maximálně 30 sekund, aby paprika nezhořkla. Poprašte lžící mouky, opět promíchejte a za stálého míchání přilévejte vodu. Vařte 20 minut, v polovině vaření přidejte sušenou majoránku. Dochuťte citrónem, solí a pepřem dle chuti. Před podáváním můžete ozdobit čerstvou majoránkou.